מתי זה חופש הביטוי ומתי זה לשון הרע?

לכל אדם באשר הוא יש את הזכות לחופש הביטוי, אנחנו רוצים לשתף את החוויה שלנו ממקום, מוצר או שירות למשל, אנחנו לא תמיד מסכימים אם האנשים שסובבים אותנו ולמעשה לכל אחד ואחת מאתנו יש דעה של עצמנו וישנם אנשים שרוצים לחלוק עם האחרים את דעותיהם. היום עם כל הרשתות החברתיות אנחנו חשופים הרבה יותר לטוב ולרע. מצד אחד אנחנו קוראים ביקורות על כמעט כל דבר ממוצרים, שירותים וחנויות שאנחנו מתעניינים לגשת או לקנות ועד ראיונות אקטואליה, חדשות, סקרים ועוד. החשיפה ברשתות החברתיות בפרט ובאינטרנט בכלל אנחנו שומעים יותר ויותר על תביעות לשון הרע או הוצאת דיבה. אז היכן עובר הגבול בין זה לבין חופש הביטוי?

כשחופש הביטוי חורג מגבולותיו

זכות חופש הביטוי הינו בסיסי, כל אדם רשאי לומר או לכתוב את מה שעולה בדעתו, תחושותיו, חוויותיו וכן הלאה. ברגע שהאמירה או הכתוב הינם פוגעים בכבוד או בשמו הטוב של אדם אחר או ארגון כלשהו כאן הדברים מקבלים תפנית. לשון הרע או הוצאת דיבה אלו נושאים חשובים ובעלי משקל כבד עד כדי עבירה פלילית ומאסר בפועל במקרים מסוימים.

איך יודעים מתי יש עילה להגשת תביעת לשון הרע?

הגדרת לשון הרע הינה רחבה ביותר בכללותה היא קובעת כי כל ביטוי או אמרה שיש בתוכנם הפוטנציאל לפגוע בשם טוב, במשרה או בעסק היא נחשבת ללשון הרע. אם נרחיב מעט את הנושא, מדובר במקרים בהם מטרת הפרסום לשם שנאה, לבוז או ללעג גם אם האדם שמנגד היה לא בסדר במעשיו או בהתנהגותו האדם המפרסם עלול להימצא כמפיץ לשון הרע. בנוסף לכך, על פי החוק ניתן להגיש תביעת לשון הרע גם במקרים של ביזוי אדם בשל גזעו, מוצאו, דתו, מוגבלותו , מינו ונטייתו המינית.

כדי להגיש תביעה ישנם שני דברים שיש להוכיח הראשון הוא הוכחת לשון הרע והשני הוא הפרסום. בראשון הרחבנו קודם לכן. השני הוא הוכחת הפרסום וישנם דרכים רבות ושונות היכולות להיחשב כעילה. אמירה שבעל פה, טקסט כתוב, ציור, דמות ועוד אחרים. למעשה כל אמצעי פרסום היכול לשמש כאמצעי פרסום לכל דבר יכול לשמש גם לפרסום לשון הרע.  החוק מחדד וקובע כי אם מדובר בהפצת לשון הרע בעל פה או כתוב, הביטוי חייב להגיע לאדם נוסף אחד לפחות חוץ מאשר האדם שיוחסו לו הדברים (האדם הנפגע).

מה עושים אם גילתם שהופץ עליכם דבר מה?

במקרים בהם שוקלים להגיש תביעה בהכרח תפנו לעו”ד מנוסה שעוסק בתביעות לשון הרע והוצאת דיבה כבשגרה. עו”ד המומחה בתחום יוכל לתרום לכם רבות ולכוון אתכם בדרך הנכונה להגשת התביעה. מומלץ לפנות לעו”ד עוד בטרם הגשת התביעה כך הוא יוכל לכוון אתכם ולייעץ לכם גם בעניין התביעה וגם בדבר הפעולות הנוספות שניתן לנקוט על מנת שתהיה לכם את ההגנה האופטימלית.

אהבתם? שתפו את הכתבה
פייסבוק
טוויטר
לינקדין
וואטסאפ
דואר אלקטרוני

תוכן עניינים

השאירו הודעה